Woning veranderingen

Ook in 2023 zijn er weer heel wat veranderingen op vlak van wonen in Vlaanderen. Vooral het klimaatplan van de Vlaamse regering zal deze veranderingen dit jaar beïnvloeden. Zo hoopt Vlaanderen tegen 2030 een verminderde CO2-uitstoot van 40% te verwezenlijken. In dit artikel hebben we alvast de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje gezet.

Renovatieplicht

Je residentiële woning renoveren wordt verplicht vanaf 1 januari 2023. Wie een woning met EPC-label E of F koopt, is verplicht om de woning te renoveren binnen de 5 jaar na aankoop. De gerenoveerde woning moet dan minstens een EPC-label D behalen. De renovatieplicht is één van de grootste onderdelen in het verminderen van de algemene energie-uitstoot. 

Voor mensen die hun woning moeten renoveren, zijn er veel aanpassingen die je kan doorvoeren om het energielabel van je huis of appartement te verbeteren. Zo laat je best je gehele woning isoleren, dit heeft al meteen een groot effect op je energieverbruik. Daarnaast kan je dubbele ramen, een hoogrendementsketel en warmtepomp laten installeren. 

EPC-label

EPC of energieprestatiecertificaat toont aan hoe energiezuinig een woning is. Het is een label dat aangeeft hoeveel het energieverbruik bedraagt per vierkante meter. De score gaat van een slechte F tot een goede A+.  Het certificaat moet worden opgemaakt door een deskundige en de prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw. 

Voor wie?

Voor alle nieuwe eigenaars van een energieverslindende woning in 2023 is het verplicht om het huis of appartement te renoveren. Na de renovatie moet het nieuwe EPC-label vastgelegd worden door een energiedeskundige. 

Ben je benieuwd hoe goed jouw woning momenteel scoort? Doe alvast de test via https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc.

Financiële steun

Op Vlaanderen.be vind je alle nodige info terug in verband met de renovatieverplichting en de financiële steunmaatregelen die je kan aanvragen. Zo heb je bijvoorbeeld de EPC-labelpremie, verbouwpremie en verbouwlening.

Woning veranderingen

Veranderingen voor een aansluiting op aardgas

Vanaf 2060 zal er nergens nog een aansluiting op aardgas mogelijk zijn voor nieuwbouwwoningen. Om hier een zachte overgang naar te maken, verdwijnt de maximale kost van 250 euro op de aardgasaansluiting door netbeheerders. Hierdoor neemt de kostprijs van zo’n aardgasaansluiting flink toe in 2023. Hiermee zet de regering het doel om deze indirecte subsidie voor fossiele brandstoffen te laten verdwijnen. 

Verplicht Asbestattest

Ben je van plan je huis of appartement te verkopen in 2023?

Wie een huis met bouwjaar voor 2001 wil verkopen, zal over een asbestattest moeten beschikken bij de ondertekening van de akte. Heb je dus plannen om je huis begin 2023 te verkopen, dan neem je best tijdig contact op met een asbestdeskundige. De deskundige heeft namelijk tijd nodig om een plaatsbezoek voor te bereiden, in te plannen en uit te voeren. Bekijk alvast de website van OVAM voor meer informatie of voor een lijst met gecertificeerde asbestdeskundigen.

De verplichting geldt trouwens niet enkel voor residentiële woningen, maar ook voor kantoorruimtes, overheidsgebouwen en meer.

Verplichte warmtepomp

Koop je in 2023 een nieuwbouwwoning? Dan moet deze koolstofarm zijn en ben je verplicht een warmtepomp te installeren. Tot 2026 mag dit ook een hybride warmtepomp zijn, die deels op elektriciteit en deels op gas werkt. Vanaf 2026 zullen er alleen nog volledig elektrische warmtepompen geïnstalleerd worden. 

Bij renovatie en bestaande woningen zal de installatie van een warmtepomp gestimuleerd worden door een premie. Voor de installatie van een hybride warmtepomp ontvang je een premie van 1.500 euro en voor een elektrische warmtepomp krijg je 2.250 euro. Dit is dan ook mooi meegenomen wanneer je onder de renovatieplicht valt met je huis of appartement. 

Veranderingen bij de renteloze leningen

Je woning energiezuinig maken, brengt heel wat kosten met zich mee. Om deze aanpassingen mee te helpen verwezenlijken, zal de Vlaamse regering je financieel steunen. De bestaande renteloze lening van maximaal 15.000 euro zal in 2023 verhoogd worden naar 50.000 euro. De looptijd werd vastgelegd op 25 jaar. 

Ga je nog een stapje verder en renoveer je je woning tot energielabel C of beter, dan zal je een negatieve rente kunnen aanvragen voor de eerste 10 jaar. Dit is een mooie extra motivatie om je in te zetten voor het klimaat en aan de slag te gaan! 

Woning veranderingen

Renovatiepremies blijven

Naast de renteloze lening zijn er nog enkele premies die je kan aanvragen om je woning te renoveren en zo energieneutraal mogelijk te maken. Bekijk de website van Vlaanderen.be voor een opsomming van premies voor renovaties en subsidies voor energiebesparende maatregelen. Ook bij Fluvius kan je terecht voor allerlei premies. Daarnaast zijn er ook veel premies voor renovatie- en verbouwingswerken

Huur je momenteel en wil je toch energiezuiniger wonen? Lees dan hier onze 5 tips voor een energiezuinige huurwoning.