Sinds 2021 gelden in heel Europa specifieke standaarden voor nieuwbouwwoningen, de zogenoemde BEN-principes. Niet volledig mee met wat dit juist inhoudt? Lees hier alle antwoorden op de meest voorkomende vragen rond een BEN-woning of BEN-appartement.
Wat is een BEN-woning?
BEN staat voor “bijna-energieneutraal”. Dat houdt in dat nieuwbouwwoningen nog amper energie mogen verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Bovendien wordt er gebruikt gemaakt van hernieuwbare energie. Op deze manier wil Europa haar burgers minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.
Groene energiebronnen zijn bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler. Daarmee is het perfect mogelijk je huis te verwarmen, met warm water te douchen… Inboeten aan comfort is hier niet aan de orde.
Aan welke voorwaarden moet een BEN-woning voldoen?
Er zijn verschillende voorwaarden vastgelegd voor je kan spreken over bijna-energieneutraal bouwen.
De belangrijkste factor is het E-peil (dit geeft het energieverbruik van een woning weer). Voor BEN-woningen of -appartementen mag dat maximum E30 zijn. Voor BEN-scholen en BEN-kantoren mag het E-peil maximum E40 zijn.
Verder zijn er beperkingen voor het S-peil en de U-waarde van een BEN-woning. Het S-peil zegt iets over de energie-efficiëntie van de “schil” of de gevels, vloeren en het dak van een woning. Het S-peil mag maximum 28 zijn, maar hoe lager, hoe beter. De U-waarde zegt iets over de isolatiewaarde van een dak of wand. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager de U-waarde. De maximumwaarde verschilt per onderdeel van het huis.
Voor het binnenklimaat van je huis gelden er normen voor oververhitting en ventilatie. Het risico op oververhitting moet worden beperkt, omdat het kan leiden tot extra energieverbruik. De oververhittingsindicator (die aangeeft hoe hoog de kans is dat je woning oververhit geraakt) ligt op maximaal 6.500 Kh. Qua ventilatie kan je kiezen uit 4 wettelijke systemen: A, B, C en D. Systeem D houdt in dat zowel de toevoer als de afvoer mechanische gebeurt, dus dat wordt standaard aangeraden.
Een laatste voorwaarde voor een BEN-woning is het verplichte gebruik van hernieuwbare energiebronnen. In totaal mag de energiebehoefte voor verwarming maximum 70 kWh/m² zijn. Daarvan moet minstens 15 kWh/m² hernieuwbaar zijn. Zoals hierboven vermeld, kan je een zonneboiler en/of warmtepomp installeren, net als een condensatieketel, een biomassa-installatie, PV-panelen… Er zijn heel wat mogelijkheden, die je met elkaar kan combineren.
Wat zijn de voordelen van een BEN-woning?
Ten eerste zijn er voordelen voor jou en je portemonnee. Zo bespaar je een pak geld op je energiefactuur – tot wel 60% per jaar. Verder is een BEN-woning of -appartement het huis van de toekomst. Dat kan tellen qua vastgoedwaarde! Verder bestaan er verschillende premies voor bijna-energieneutraal bouwen. Onderaan dit artikel vind je een tool van de Vlaamse overheid om te bekijken voor welke premies jij in aanmerking komt.
Ten tweede biedt een BEN-woning voordelen voor je comfort. Er is namelijk minder warmteverlies (handig in de winter!) en minder oververhitting (handig in de zomer!). Ook de goede luchtcirculatie is een pluspunt. Zo leef je in een comfortabeler huis.
Ten derde is deze bouwvorm ook voor het milieu voordelig. Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, vanwege het gebruik van hernieuwbare energie. Een BEN-woning heeft dus een positieve impact op het klimaat!
Is er een premie beschikbaar voor een BEN-woning?
Ja, er zijn verschillende premies beschikbaar voor een BEN-woning. Zo kom je in aanmerking voor korting op de onroerende voorheffing voor een laag of verlaagd E-peil bij renovatie of nieuwbouw, of korting op registratierechten bij renovatie. Deze premies komen vanuit de Vlaamse Overheid.
Verder biedt de distributienetbeheerder een E-peilpremie voor nieuwbouwwoningen. Ook de meeste grote banken werken tegenwoordig met een BEN-krediet. Je kan bij je bank naar keuze eens informeren naar de voordelen die zij bieden.
Meer weten over bijna-energieneutraal bouwen? Deze links zetten je op weg:
- De website van de Vlaamse overheid covert dit topic erg uitgebreid: https://www.vlaanderen.be/bijna-energieneutraal-bouwen-ben
- Ze hebben ook een tool ontwikkeld waarmee je bekijkt op welke premie je recht hebt: https://apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule
Benieuwd naar wat er nog allemaal nieuw is op woonvlak sinds 2023? Dat kan je in dit artikel bekijken.