Waarom is er een gebrek aan huurwoningen in Vlaanderen?

Banner Appartement - Waarom is er een gebrek aan huurwoningen in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er 35 procent minder huurcontracten afgesloten door gebrek aan huurwoningen. Waarom is er een tekort? Je leest het hier.

Vlaanderen heeft een gebrek aan huurwoningen

Er zijn steeds minder woningen beschikbaar om te huren, terwijl de vraag blijft toenemen. Met andere woorden: De huurmarkt in Vlaanderen wordt steeds krapper. Ook mensen met een royaal budget vinden een huurwoning niet zo eenvoudig. Volgens recente cijfers van makelaarsfederatie CIB is er in de eerste helft van 2024 een daling van 35 procent in het aantal afgesloten huurcontracten. Hieronder lees je waarom.

Stijgende rente en vertraagde nieuwbouw

  • Een belangrijke oorzaak van het gebrek aan huurwoningen is de stijging van de rente. Voorheen was het aantrekkelijk voor beleggers om te investeren in vastgoed voor verhuur, maar de hogere rentelasten zorgden ervoor dat beleggers minder investeerde.
  • De hoge prijs van bouwmaterialen vertraagt de realisatie van nieuwbouwprojecten, waardoor er minder nieuwe huurwoningen op de markt komen.
  • De introductie van alternatieven zoals de staatsbon heeft investeerders weggehaald van de vastgoedmarkt, wat de druk verder verhoogt.

 

Minder doorstroming op de huurmarkt

  • Huurders blijven langer zitten in hun huidige woningen, omdat ze de koop van een eigen huis uitstellen door de gestegen hypotheekrente. Dit zorgt ervoor dat minder woningen vrijkomen.
  • Veel verhuurders verkopen hun oudere, niet-energiezuinige huurwoningen, die vervolgens gekocht worden door mensen die er zelf in gaan wonen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van huurwoningen verder slinkt.

 

De toenemende vraag naar huurwoningen

  • Hoewel er minder huurcontracten worden afgesloten, blijft de vraag naar huurwoningen groeien. Zo steeg het aantal geïnteresseerde huurders per woning bij makelaarsgroep Dewaele van 26 naar 34 mensen per woning tussen 2023 en 2024. Dit duidt op een steeds groter wordende kloof tussen vraag en aanbod, met als gevolg dat huurders steeds vaker achter het net vissen.

 

Overheidsmaatregelen en stabiele huurprijzen

  • De huurprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen, maar volgens CIB ligt deze stijging in lijn met de inflatie.
  • In 2024 is de gemiddelde huurprijs voor een woning in Vlaanderen 912 euro per maand, terwijl dit gemiddeld 859 euro per maand is voor appartementen. Vooral in Vlaams-Brabant en centrumsteden zoals Leuven zien we de hoogste huurprijzen.
  • Om de situatie op de huurmarkt te verbeteren, pleit de vastgoedsector voor gerichte overheidsmaatregelen zoals de verlaging van registratierechten bij investeringen in huurwoningen en een herinvoering van de verlaagde btw voor de afbraak en heropbouw van vastgoed. Zo willen ze het gebrek aan huurwoningen verkleinen.

 

Extra moeilijkheden voor alleenstaanden

 

Gebrek aan huurwoningen_ Man met kind
Afbeelding: Alleenstaande man met kindje

 

Bronnen: CIB, De Standaard, VRT

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2024, 11 september). Waarom is er een gebrek aan huurwoningen in Vlaanderen? Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/waarom-is-er-een-gebrek-aan-huurwoningen

 

 

Gerelateerde artikels: