De vastgoedwereld besteedt steeds meer aandacht aan het creëren van inclusieve en toegankelijke ruimtes voor iedereen. Een toegankelijke woning of appartement verhuren opent de deur naar een groter publiek van huurders, waaronder mensen met mobiliteitsbeperkingen, senioren en gezinnen met jonge kinderen. Hier vind je belangrijke overwegingen en voordelen van het verhuren van een toegankelijke woning.
Wat maakt een woning toegankelijk?
Een toegankelijke woning is een woning die is ontworpen en uitgerust om mensen met verschillende mobiliteitsniveaus en behoeften te verwelkomen. Wil je een toegankelijke woning of appartement verhuren, zorg dan zeker dat je onderstaande to do’s volbrengt:
- Verlicht ruimtes goed.
- Voorzie een stoellift bij een trap.
- Voorzie een automatische deuropener.
- Voorzie een verhoogd toilet met handgrepen.
- Voorzie veilige, slipbestendige vloeren. Vooral in de badkamer.
- Voorzie zo min mogelijk deuren. Dit zijn enkel obstakels. Hou natuurlijk wel rekening met privacy.
- Voorzie brede deuropeningen voor rolstoelen en looprekken. Idealiter hebben deze een breedte van minstens 90-100 centimeter.
- Voorzie een aangepaste badkamer met stevige handgrepen, beugels en een drempelloze douche met zitje. Liefst is deze douche minimum 100 op 100 centimeter groot.
- Plaats een lavabo zonder kastje eronder. Zo kan een rolstoelgebruiker zichzelf hieronder rijden.
- Plaats de douchekraan laag genoeg en zorg dat je huurder de douchekop in hoogte kan verstellen.
- Plaats zekeringskasten op een reikzone tussen 40 en 140 centimeter vanaf het vloerniveau.
- Geef ruimtes voldoende manoeuvreerruimte voor rolstoelen of looprekken. Denk hierbij ook aan ruimte rond meubels en apparaten. Voorzie een draaicirkel van 150 centimeter.
- Voorzie verstelbare aanrechten, planken, gemakkelijk bereikbare lichtschakelaars, stopcontacten en thermostaten. Deze hang je idealiter tussen de 90-120 centimeter hoog.
- Vermijd trappen, hellingen en drempels.
- Vermijd hoeken, kantjes of esthetische niveauverschillen.
Communiceer duidelijk met de potentiële huurders wat je juist voorzien hebt en wat hun noden en behoeften juist zijn. Dit is zeer belangrijk bij een toegankelijke woning of appartement verhuren. Zo voorkom je teleurstelling en heb je meer kans op gelukkige huurders!
Voor heel wat woonaanpassingen betaalt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) je investeringen terug. Bekijk hier: de refertelijst van hulpmiddelen en aanpassingen.
Voordelen van een toegankelijke woning of appartement verhuren
- Groter publiek van potentiële huurders: mensen met mobiliteitsproblemen, senioren, gezinnen met jonge kinderen en mensen met tijdelijke blessures.
- Langdurige huurders: Huurders die een geschikte en toegankelijke woning vinden, zijn vaak geneigd om langer te blijven.
- Verbeterde levenskwaliteit: Je verbetert de levenskwaliteit van je huurders met mobiliteitsbeperkingen. Ze zijn zelfstandiger en komen gemakkelijk in alle ruimtes in hun huis.
- Stabiele inkomsten en lagere leegstand: Door in te spelen op het kleine aanbod binnen deze niche, trek je huurders aan die op zoek zijn naar langdurige huurovereenkomsten. Zorg wel dat je huurders zich goed en veilig voelen in jouw huurhuis of -appartement.
- Draag bij aan inclusiviteit: Je biedt gelijke kansen aan alle huurders, ongeacht hun mobiliteitsniveau. Dat is een belangrijk aspect van maatschappelijk verantwoord verhuren en bezorgt je mogelijks een blij gevoel van voldoening.
Tips voor een toegankelijke woning of appartement verhuren
- Duidelijke communicatie: Vermeld dat je woning toegankelijk is in je advertentie en beschrijf de specifieke voorzieningen zoals hierboven genoemd. Maak duidelijke foto’s waarmee potentiële verhuurders de situatie en hun veiligheid gemakkelijk inschatten.
- Toegankelijke bezichtigingen: Maak het voor potentiële huurders met mobiliteitsbeperkingen gemakkelijk om je huis of appartement te bezichtigen door flexibele bezichtigingstijden aan te bieden. Stel vooraf al vragen aan over toegankelijkheid en beantwoord vragen uiteraard zo duidelijk en correct mogelijk als zij er hebben.
- Samenwerking met organisaties: Werk samen met lokale organisaties die zich inzetten voor mensen met mobiliteitsbeperkingen om je woning onder de aandacht te brengen bij deze gemeenschap.
Klaar om te verhuren? Lees dan ons artikel: “4 Soorten huurcontracten volgens wetgeving 2024”.
Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Stiasteny, L. (2024, 16 februari). Toegankelijke woning of appartement verhuren. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/toegankelijke-woning-of-appartement-verhuren