Regels huurhuis: 7 do’s en don’ts

regels huurhuis

Of je nu huurder bent die zijn thuis wil personaliseren of een verhuurder die zijn eigendom succesvol wil beheren, er zijn bepaalde richtlijnen die je moet volgen. In deze gids verkennen we de essentiële do’s en don’ts voor beide partijen, variërend van het ophangen van decoraties zonder schade aan te richten tot het slim beheren van vastgoedinvesteringen. Ontdek de regels huurhuis: hoe je je huurhuis het beste kunt laten werken, ongeacht aan welke kant van de overeenkomst je staat.

Regels huurhuis: Ik huur

Gaten in de muur

Wil je graag boren? Dat doe je best niet. Gelukkig zijn er nog tal van andere opties om zaken op te hangen aan je muur zoals zelfklevende haakjes of tape. Als je echt graag wil boren, kan je contact opnemen met de verhuurder en om toestemming vragen. Zorg er hierbij zeker voor dat je de muur niet beschadigt en je de gaten achteraf nog kan dichtmaken. 

Kleurtje op de muur

Vooraleer je de ruimte wil verven of behangen, bespreek je dit best altijd met de verhuurder. Als hij akkoord is, heb je geluk. Zorg er wel voor dat alles netjes wordt afgewerkt zodat er achteraf geen misverstanden kunnen optreden. 

Negeer geen onderhoudsproblemen

Merk je dat er vocht achter de muren zit en dit zorgt voor schimmels? Of merk je dat bepaalde leidingen niet meer goed werken? Meld dit altijd aan de huurbaas. Grote onderhoudsproblemen kunnen leiden tot schade en eventueel gezondheidsproblemen en dit zou jammer zijn voor de zowel jou als de verhuurder. 

do's en don'ts huurhuis schilderen interieur

Wil je meer weten over regels huurhuis? Lees dan zeker ons artikel over het kopen of huren van een huis.

Regels huurhuis: Ik wil verhuren

Huis vs. appartement

Kies als je graag een woning wil verhuren voor een appartement in plaats van een huis omdat daar het rendement verrassend hoger ligt. Een huis kost veel wat wel zorgt voor een hogere huurprijs, maar toch heb je meer aan een appartement omdat daarvan de aankoopprijs vaak lager ligt en je dus ook sneller je geld zal hebben terugverdiend. 

Klein vs. groot

Een huis brengt ook meer onderhoud met zich mee. Het is groter, dus meer zaken die je moet opfrissen na verloop van tijd. Anderzijds is het ook weer niet goed als je te klein zou gaan. Appartementen met maar 1 slaapkamer zorgen namelijk voor een grotere rotatie, dat wil zeggen dat huurders sneller komen en gaan. Dit zou er ook voor kunnen zorgen dat uw appartement vaker leeg komt te staan, wat dus weer minder inkomsten betekent. 

do's en don'ts huurhuis buitenkant appartement

Duur vs. goedkoop

Als je je huis of appartement huurproof wil maken en heel wat renovaties wil doen, kies dan niet voor de duurste materialen. Je weet namelijk niet hoe je toekomstige huurders je huis zullen behandelen. Zorg er wel voor dat alles netjes is afgewerkt met kwalitatief materiaal, maar kies voor de gulden middenweg. Zorg er ook voor dat je je eigen smaak niet te veel doordrukt in de woning. Hou het neutraal, zodat de huurder zelf nog met decoratiestukken de ruimte naar zijn smaak kan aanvullen. 

Energiezuinig vs. energieopslorpend

Tot slot is het ook interessant om te kiezen voor energiezuinige materialen zodat de huurder niet al te veel vaste kosten zal hebben. Leg zonnepanelen op het dak, kies voor dubbel glas en goede isolatie. Je kan altijd een renovatiecoach inschakelen om goede tips te geven om je woning energiezuiniger te maken. 

do's en don'ts huurhuis interieur appartement

Regels huurhuis: in de wereld van huurhuizen is het verstandig om creatief te zijn bij het ophangen van decoraties – vermijd boren, maar ontdek zelfklevende oplossingen. Als je je ruimte wilt verven, overleg dan altijd met de verhuurder en zorg voor een nette afwerking om toekomstige misverstanden te voorkomen. Voor verhuurders is het kiezen tussen een appartement en een huis een overweging van rendement, terwijl het vinden van de juiste balans tussen kwaliteit en kosten essentieel is voor het huurproof maken van je eigendom.

 

Bronnen: De Tijd & Vtwonen

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Deferm, S. (2024, 17 januari). 7 do’s en don’ts huurhuis. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/regels-huurhuis