De laatste jaren hebben de nieuwe woonvormen een opmars gemaakt in Vlaanderen. Deze nieuwe woonvormen bieden niet alleen flexibiliteit, maar ook duurzaamheid, gemeenschapszin en innovatie. Laten we eens kijken naar enkele van de meest opvallende nieuwe woonvormen die hun intrede hebben gedaan in Vlaanderen.
Cohousing
Cohousing is een woonconcept waarbij meerdere huishoudens een gemeenschappelijke ruimte delen, terwijl ze tegelijkertijd individuele wooneenheden hebben.
Elk huishouden heeft zijn eigen ruimte, maar er zijn ook gedeelde delen aan de woning zoals een keuken, woonkamer, tuin en soms zelfs een gemeenschappelijke eetruimte. Cohousing is zeker iets voor jou wanneer je veel belang hecht aan sociale interacties en het gevoel van gemeenschap. Daarnaast is cohousing ook een duurzame woonvorm door het delen van de gemeenschappelijke ruimtes.
In dit artikel kom je meer te weten over de verschillen tussen cohousing en coliving.
Nieuwe woonvormen: Tiny Houses
Tiny Houses worden steeds populairder, ook in Vlaanderen. Het zijn vaak kleine, duurzame huizen op een vaste locatie of op wielen. Ze zijn bedoeld om een minimalistische levensstijl te bevorderen, waarbij de focus ligt op eenvoud en een kleine ecologische voetafdruk.
Wanneer je voor een tiny house kiest, wil je graag ontsnappen aan de consumptiecultuur en je leven vereenvoudigen.
Ontdek in dit artikel meer informatie over tiny houses en bekijk of het iets voor jou is.
Kangoeroewoning
Een kangoeroewoning is een type woning waarin twee of meer zelfstandige wooneenheden zijn ondergebracht onder hetzelfde dak. Bij een kangeroewoning is het vaak dat er twee verschillende huishoudens worden gevormd binnen een familie. Zo wordt een kangeroewoning vaak gedeeld tussen ouders en kinderen of grootouders en kleinkinderen.
Ieder huishouden heeft wel zijn eigen woonruimte, keuken, badkamer en slaapkamers. Het doel van een kangeroewoning is om meerdere generaties binnen dezelfde familie de mogelijkheid te bieden om dicht bij elkaar te wonen, wat de zorg voor oudere familieleden vergemakkelijkt.
Modulaire woning
Een modulaire woning wordt gebouwd met behulp van modules of componenten die in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats snel en efficiënt in elkaar worden gezet. De modules bestaan uit grote delen van de woning zoals muren, vloeren, plafonds, keukens en meer.
De afzonderlijke modules worden makkelijk afgestemd op de behoefte van de eigenaar van de woning. Zo kunnen de onderdelen aangepast worden op basis van grootte, ontwerp en indeling. Het is daarbovenop ook een milieubewuste keuze door het gebruik van duurzame materialen.
Sommige modulaire woningen zijn zo ontworpen dat ze na verloop van tijd verplaatst kunnen worden naar een nieuwe locatie. De modules worden dan gedemonteerd en op de nieuwe locatie opnieuw opgebouwd.
Nieuwe woonvormen: containerwoning
Een containerwoning wordt al lang gebruikt als woonoplossing in bepaalde omstandigheden zoals tijdens de bouw of renovatie van je woning. Toch maken containerwoningen deel uit van de toekomstige nieuwe woonvormen. Een containerwoning kan gemakkelijk dienen als startwoning voor jonge koppers als kantoor en zelfs hotels.
Het ombouwen van containers tot woningen omvat meestal het isoleren en afwerken van het interieur, het installeren van ramen en deuren, evenals de nodige sanitaire voorzieningen en elektrische systemen. Het resultaat is een functionele en bewoonbare ruimte die voldoet aan de normen voor wooncomfort.
Woningdelen
Woningdelen is tegenwoordig vooral populair onder bevriende koppels en jonge gezinnen. Je koopt hierbij samen een huis en deelt in de kosten. In de stad koop je zo gemakkelijker een duurdere en grotere woning met meerdere kamers en badkamers.
Het is wel belangrijk om op voorhand goede afspraken te maken. Zo hebben sommige koppels de verschillende verdiepingen opgedeeld per gezin om elkaar voldoende ruimte en privacy te geven.
Flexwonen
Flexwonen is een woonconcept dat zich richt op het bieden van flexibele en aanpasbare woningen om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van bewoners. Flexwonen is vaak gericht op tijdelijke huisvesting.
Flexwoningen zijn vaak ontworpen om aanpasbaar te zijn aan de veranderende behoeften van de bewoners. Dit kan betekenen dat de ruimtes multifunctioneel zijn en kunnen worden aangepast aan verschillende doeleinden. Zo kan je bijvoorbeeld een grote ruimte opdelen in kleinere ruimtes voor kinderkamers en nadien de scheiding weer weg halen.
Er zijn dus de laatste jaren heel wat nieuwe woonvormen bij gekomen. Deze nieuwe woonmogelijkheden houden rekening met de veranderende behoeften en levensstijlen van mensen. Of je nu kiest voor cohousing, een tiny house of een containerwoning, je vindt het allemaal terug in Vlaanderen.