Ga jij een kleine keuken inrichten of kiezen? Voorkom dan zeker deze 7 veelgemaakte fouten. Ontdek de bijhorende oplossingen!
1. Te grote meubels en apparaten
Grote kasten, brede keukeneilanden of een oversized koelkast nemen veel ruimte in. Zo voel je je snel benauwd in je keuken.
Oplossing:
- Ga voor ingebouwde apparaten.
- Overweeg een uittrekbare of opklapbare eettafel.
- Echt weinig plek? Overweeg dan een kastdiepte van 370 mm i.p.v. 600 mm.
- Heb je een berging naast de keuken? Plaats er dan een koelkast, vriezer en/of microgolf daar.
- Zorg dat je steeds 1.200 mm ruimte hebt tussen kasten die tegenover elkaar liggen (in het geval van een parallelle keuken).
- Kies een kleine spoelbak, die past op een kast van 600 mm. Zorg dat er 100 mm ruimte is tussen de spoelbak en de randen van het werkblad.
2. Te weinig opbergruimte
Door te weinig opbergruimte staat je aanrecht snel vol met toestellen of ander materiaal.
Oplossing:
- Maak gebruik van verticale ruimte:
- Hang kasten tot aan het plafond.
- Gebruik wandrekken of magnetische messenhouders.
- Monteer haken onder kasten voor kopjes of keukengerei.
- Plaats lades in plaats van kastdeuren, zodat je alles makkelijker terugvindt.
- Gebruik een uitschuifbaar werkblad.
- Leg een grote snijplank over de spoelbak voor extra werkruimte.
- Berg kleine apparaten op in kasten als je ze niet dagelijks gebruikt.
- Kies voor uittrekbare kasten of carrouselkasten in hoeken om geen ruimte te verspillen.
3. Te weinig stopcontacten
Door te weinig stopcontacten voorhanden te hebben, kan je sommige apparaten niet praktisch gebruiken.
Oplossing:
- Zorg voor een aparte aansluiting voor grote toestellen zoals de koelkast en vaatwasser.
- Gebruik een ingebouwde stekkerdoos in een lade of pop-up stopcontacten in het werkblad.
- Voorzie voldoende stopcontacten bij het werkblad voor apparaten zoals een koffiemachine of blender.
- Laat een elektricien of professionele keukenbouwer kijken naar de planning voor de aansluiting van toestellen. Zo ben je zeker dat je zekering niet afslaat als je meerdere apparaten laat draaien (bv. frietketel, oven, microgolf etc.).
4. Te onderhoudsintensief
Sommige materialen zien er mooi uit, maar zijn moeilijk schoon te houden in een kleine keuken. Als je vaak kookt, stapelt vet en vuil zich snel op.
Oplossing:
- Kies onderhoudsvriendelijke materialen:
- Composieten, keramieken of rvs werkblad.
- Matte of satijnglanzende keukenkastjes zonder grepen (push-to-open systeem).
- Gebruik geen tegels voor je spatwand. Deze zijn moeilijk schoon te maken in de voegen. Wil je dit wel? Ga dan voor grote tegels.
- Ga voor gesloten kasten. Open kasten zijn trendy, maar trekken stof en vet aan.
- Kies een dampkap met goede afzuiging om vet- en kookgeuren te verminderen.
- Vermijd parket- of laminaatvloer. Deze kunnen minder goed tegen vocht en vlekken.
- Idealiter kies je voor een inductiekookplaat. Gaspitten zijn moeilijker om schoon te maken.
5. Slechte kleurenkeuze
Met donkere kleuren voelt je keuken nog kleiner.
Oplossing:
- Voeg subtiele kleuraccenten toe via kleine accessoires zoals keukendoeken, kruidenpotjes of een gekleurde achterwand.
- Werk met glanzende oppervlakken, zoals spiegels, hoogglans kastdeuren of glazen achterwanden, om licht te weerkaatsen.
- Schilder je keuken of laat hem wrappen in lichte kleuren. Met kleuren zoals wit, crème, pastelkleuren of lichte houttinten lijkt je keuken meteen groter.
6. Slechte verlichting
Je keuken is slecht verlicht. Hierdoor voelt je keuken lijkt nog kleiner en kook je minder praktisch.
Oplossing:
- Combineer verschillende soorten verlichting:
- Basisverlichting: plafondlampen of -spots.
- Werkverlichting: lampen onder keukenkastjes voor een goed verlichte werkruimte.
- Sfeerverlichting: dimbare lampen of lichtaccenten om de ruimte gezelliger te maken.
- Gebruik lichtreflecterende materialen, zoals een glazen achterwand.
7. Slechte workflow
Als je je keuken niet goed inricht, is het moeilijker om praktisch te koken.
Oplossing:
- Denk aan de keukendriehoek: Zorg voor een natuurlijke flow tussen de kookplaat, koelkast en afwaszone. Plaats deze zones in een logische opstelling zodat je makkelijk tussen deze drie kan bewegen.
- Voor een kleine keuken is een keuken in 1 lijn ook handig. Met name de volgorde: kookplaat, koelkast en afwaszone.
- Laat minstens 400 mm tussen kookplaat en de spoelbak, zodat je er eten kan bereiden. Idealiter is dit 800 mm.
- Als je de kookplaat tegen de muur wil plaatsen, laat dan minstens 200 mm tussen de kookplaat en muur. Zo kook je veilig. Idealiter hou je 500 mm vrij zodat je hier warme kookpotten kan zetten.
- Heb je een te klein werkblad? Overweeg dan een verrijdbare werktafel.
- Werk met schuifdeuren of opklapbare tafels om de loopruimte vrij te houden.
- Plaats de spoelbak niet tegen de muur of in een hoek. Daardoor heb je minder ruimte voor je vuile en propere afwas.
- Voorzie een passtuk van 50 mm tussen boven- en onderkasten en je muren. Zo heb je plaats om de kasten en lades volledig open te doen.
- Installeer je oven niet tegen de muur of in de hoek, dan kunnen sommige kasten niet meer open. En heb je kans op vlekken of hittebeschadiging aan je muren.
- Als je een raam boven je spoelbak wil hebben, kijk dan of je deze nog wel kan openzetten (gewoon of op kiep). Want als de raam naar binnen opent, botst deze eventueel tegen je kraan.
Bronnen: HLN, IKEA, De Keukenbouwer
Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Stiasteny, L. (2025, 5 februari). Kleine keuken inrichten: Veelgemaakte fouten en oplossingen. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/kleine-keuken-inrichten-veelgemaakte-fouten/
Gerelateerde artikels: