Beste verwarming per ruimte in je woning: duidelijke uitleg

Banner Appartement - Bescherm je woning tegen vorstschade

Wat is de beste verwarming per ruimte in je woning? Lees hier alle aanbevelingen per ruimte: slaapkamer, badkamer, woonkamer, keuken, toilet, zolder, kelder, berging, garage en tuinhuis.

Inhoud

  1. Belangrijk om vooraf te weten
  2. Slaapkamer
  3. Badkamer
  4. Woonkamer
  5. Keuken
  6. Toilet
  7. Zolder, kelder, berging
  8. Garage, tuinhuis

 

1. Belangrijk om vooraf te weten

1.1. Verschil tussen nieuwbouw versus renovatie

1.1.1. Verwarming bij nieuwbouw

  • Het is gemakkelijker om geschikte verwarming te kiezen, omdat je werkt met nieuwe bouwstructuren en hierin kan voorzien wat je wenst.
  • Je bent wel verplicht om bijna-energieneutraal (BEN) te bouwen.
  • Bij nieuwbouw gaat men meestal voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming op gelijkvloers, een handdoekradiator in de badkamer en radiatoren in de kamers op de resterende verdiepingen. Deze verwarming is kostenefficiënt in combinatie met zonnepanelen, welke tegenwoordig ook voorzien zijn op nieuwbouwwoningen.
  • Dankzij de nieuwste isolatiematerialen en luchtdichte bouwstructuren ligt de warmtebehoefte en het warmteverlies bij nieuwbouw aanzienlijk lager dan bij oudere woningen.

 

1.1.2. Verwarming bij renovatie projecten

  • Het is moeilijker om nieuwe verwarmingsapparaten te installeren in bestaande woningen omdat er vaak beperkte ruimte is. Zo is het moeilijk om nieuwe leidingen te trekken, nieuwe radiatoren in kleine kamers of een warmtepomp in de technische ruimte te installeren.
  • Oudere woningen hebben een hogere warmtebehoefte door slechtere isolatie en luchtdichtheid. Hierdoor verwarmt een verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming (LTV) vaak niet voldoende. Voorbeelden: warmtepompen, vloerverwarming.

 

1.2. Factoren die je keuze beïnvloeden

Wat de beste verwarming per type ruimte in je woning is, hangt sterk af van een aantal factoren zoals:

  • Het volume van de kamer: Hoe groter de kamer, hoe meer vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen.
  • Het gebruik van de kamer: Gebruik je de kamer continu (zoals een woonkamer) of eerder tijdelijk (zoals een badkamer)?
  • De gasbronnen in je woning: Welke gasbronnen komen binnen in jouw woning? Gas, elektriciteit, mazout, …? Heb je zonnepanelen? En/of een warmtepomp?
  • De kosten: Een elektrische radiator is in aankoop en plaatsing bijvoorbeeld een stuk goedkoper én sneller dan vloerverwarming aanleggen.
  • Het onderhoud: Sommige verwarmingsapparaten vereisten regulier onderhoud (boilers, schoorstenen).
  • De esthetiek: Moet je verwarming in je ruimte passen als deel van het interieur?

 

Laat je dus zeker adviseren door een professional, want het beste type verwarming per ruimte is anders in elke situatie. In dit artikel vind je wel algemene tips en regels.

1.3. Hoeveel watt heb je nodig?

Formule om het benodigd aantal watt van een ruimte te berekenen:

Benodigd vermogen = lengte ruimte (in meter) x breedte ruimte (in meter) x hoogte ruimte (in meter) x 60 watt

 

2. Slaapkamer

Als je je slaapkamer ook gebruikt als studeerruimte of thuiskantoor, dan heb je continu verwarming nodig:

  • Centrale verwarming met radiatoren: Je cv-ketel verwarmt water en stuurt dit op relatief hoge temperatuur door radiatoren zodat deze op hun beurt de kamer verwarmen. Dit is een geschikte optie om te verwarmen als je veel uren spendeert in je slaapkamer. Zo’n cv-ketel werkt op meerdere energiebronnen zoals mazout, gas en ook elektriciteit. Meestal kan je de radiatoren in dezelfde ruimte apart bedienen met een thermostaat-draaiknop.
  • Vloerverwarming: Vloerverwarming verwarmt je vloer. Er zijn meerdere uitvoeringen, maar de huidige populairste optie is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp verwarmt water en stuurt dit op relatief lage temperatuur door de vloerverwarming (25-45°C). De warme buizen van de vloerverwarming warmen daarna de ruimte op. Dit is een energie-efficiënte manier om een woning te verwarmen, aangezien het minder energie kost om je woning te verwarmen op lage temperatuur dan op hoge temperatuur (zoals bij radiatoren). Het nadeel is dat vloerverwarming meestal constant aanstaat, aangezien het relatief traag opwarmt. Vloerverwarming is enkel geschikt in een goed geïsoleerde ruimte/woning.
  • Infraroodpaneel: Als je een bureau op een relatief grote slaapkamer hebt staan en het is ‘s nachts warm genoeg om er te slapen, dan verwarm je beter lokaal boven je werkplek. Het is goedkoper om je studeer- of kantoorplek te verwarmen dan de volledige kamer. Dit doe je met een infraroodpaneel. Plaats een infraroodpaneel aan de zijkant naast je bureaustoel. Let op dat je een infraroodpaneel kiest met een groot oppervlak. Zo is de stralingsoppervlakte ook groter! En pas op dat er geen objecten tussen het paneel en jouw bureaustoel staan (bv. kasten), aangezien deze de infraroodwarmte zullen wegkaatsen. Met een laag vermogen van 400 watt voel je je al lekker warm. Hang het infraroodpaneel op tegen de muur of plaats hem vrijstaand op voetjes (dit is vaak een optie).

 

Als je je slaapkamer enkel gebruikt om te slapen ‘s nachts, dan opteer je beter voor lokale verwarming:

  • Elektrische radiatoren: Het is logisch om je slaapkamer overdag niet te verwarmen als je er niet bent. Radiatoren gebruiken convectiewarmte (warme lucht) en stralingswarmte. Zo warmt je slaapkamer snel op dankzij het rondduwen van warme lucht en voel je aangename warmte als je naast de radiator staat of ligt (stralingswarmte).
  • Elektrische convectoren: Convectoren gebruiken uitsluitend convectiewarmte om je slaapkamer te verwarmen. Dit verwarmt je slaapkamer heel snel, maar er zijn wel een aantal nadelen. Zo is de warme lucht vaak droge lucht die zal beginnen prikken aan je ogen en die droog aanvoelt aan je longen. Dit is niet ongezond, maar voelt gewoon minder fijn. Als je ruimte niet goed geïsoleerd is, dan zal de warmte snel weg gaan en wordt elektrisch verwarmen relatief duur.
  • Centrale verwarming: Bij slecht geïsoleerde woningen is het beter om een cv-ketel te gebruiken in combinatie met radiatoren. Dit komt je goedkoper uit dan elektrisch verwarmen per ruimte.

 

Verwarming per ruimte_slaapkamer
Afbeelding: convector in slaapkamer

 

3. Badkamer

Meestal ben je op bepaalde piekmomenten in de badkamer en gebruik je deze buiten de “piekmomenten” amper. ‘s Ochtends is dit meestal tussen 6:00u en 8:00u. ‘s Avonds tussen 21:00u en 23:00u. Om die reden hoeft een badkamer niet altijd verwarmd te worden. Maar je badkamer moet goed warm opwarmen, want in een koude badkamer staan is geen fijne start van je dag.

  • Elektrische handdoekradiator: Een handdoekradiator is een radiator in de vorm van een soort trap waar je handdoeken aan kan hangen. Als de handdoekradiator warm wordt, dan zijn je handdoeken heerlijk warm wanneer je deze wil gebruiken. Let wel op dat handdoekradiatoren vaak trager opwarmen omdat deze meestal uitsluitend werkt met stralingswarmte. Er zijn handdoekradiatoren met een “blower” die tijdens het opwarmen ook warme lucht blazen. Zo verwarmt ‘ie je badkamer veel sneller. Denk er ook aan dat deze radiatoren relatief fragiel zijn en je ze juist moet installeren volgens de instructies zodat ze brand- en waterveilig zijn.
  • Infraroodpaneel: Een infraroodpaneel gebruikt infraroodwarmte om objecten en mensen te verwarmen. Het paneel verwarmt dus geen lucht. Plaats een paneel verticaal naast of achter waar je meestal staat in de ruimte. Het voordeel van een infraroodpaneel is dat je het weinig vermogen nodig hebt en het je toch lekker warm doet voelen. Een infraroodpaneel is plug and play dus heeft enkel een stekker nodig om te werken. Er zijn dus geen structurele werken nodig, in tegenstelling tot vloerverwarming of cv-radiatoren.

 

4. Woonkamer

Als je de volledige ruimte wil verwarmen:

  • Centrale verwarming met radiatoren: Je cv-ketel verwarmt water en stuurt dit op relatief hoge temperatuur door radiatoren zodat deze op hun beurt de woonkamer verwarmen. Zo’n cv-ketel werkt op meerdere energiebronnen zoals mazout, gas en ook elektriciteit.
  • Elektrische radiatoren of convectoren: Met radiatoren en convectoren verwarm je de volledige ruimte. Radiatoren gebruiken convectie- en stralingswarmte, terwijl convectoren enkel convectiewarmte gebruiken.
  • Vloerverwarming: Vloerverwarming verwarmt je vloer en werkt meestal in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp verwarmt water en stuurt dit op relatief lage temperatuur door de vloerverwarming (25-45°C). De warme buizen van de vloerverwarming warmen daarna de ruimte op. Het nadeel is dat vloerverwarming meestal constant aanstaat, aangezien het relatief traag opwarmt. Vloerverwarming is enkel geschikt in een goed geïsoleerde ruimte/woning.

 

Als je lokaal wil verwarmen:

  • Elektrisch infraroodpaneel: Zit je niet zo vaak in de woonkamer? Hang dan een infraroodpaneel boven de plek(ken) waar je het meeste zit. Zo bespaar je omdat je niet de volledige woonkamer hoeft te verwarmen. Een infraroodpaneel verwarmt een groot stralingsoppervlak met weinig vermogen (en dus een lage verbruikskost). Ook al heeft het paneel een laag vermogen, voel je je alsnog heerlijk warm.

 

Verwarming per ruimte_woonkamer
Afbeelding: radiator in woonkamer

 

5. Keuken

Als het een gesloten, aparte keuken is, dan zijn radiatoren, convectoren en centrale verwarming een goede optie. Dankzij deze verwarmingsopties verwarm je de volledige keuken. Tegenwoordig kan je verwarming instellen met een klok om aan te springen wanneer je normaal gezien in de keuken staat. Zo verwarm je de keuken enkel als je er bent.

Heb je een open keuken in een grote, open ruimte? Dan is een infraroodpaneel eventueel interessant. Hang een infraroodpaneel boven de werkplek in de keuken. Dankzij het paneel voel je je lekker warm en hoef je de volledige open ruimte niet te verwarmen. Met een laag vermogen verwarmt het paneel jouw lichaam goed.

6. Toilet

In nieuwbouwwoningen verwarmt men toiletten niet, aangezien deze woningen vaak zeer goed geïsoleerd en luchtdicht zijn.

Bij oudere woningen zijn toiletruimtes vaak klein, koud, gelegen aan een buitenmuur en voorzien van één kleine raam om de ruimte te verluchten. Hier is het aangenaam om een convector te plaatsen. Deze convector warmt je toiletruimte snel op. Je schakelt hem enkel in als je voor een langere tijd op het toilet gaat zitten en zet hem weer uit als je weggaat. Tegenwoordig bestaan er ook verwarmingsapparaten met aanwezigheidssensor, die enkel aan staan als ze aanwezigheid detecteren.

 

Verwarming per ruimte_toilet
Afbeelding: convector in toiletruimte

 

7. Zolder, kelder, berging

Gebruik je deze ruimtes als slaapkamers, speelkamers, werkplekken of dergelijke? Dan gebruik je:

  • radiatoren, convectoren of centrale verwarming als je de volledige ruimte wil verwarmen. Met deze verwarmingsopties ben je slim af als je vaak aanwezig bent in deze ruimtes.
  • een infraroodpaneel als je lokaal wil verwarmen.

 

Gebruik je deze ruimtes uitsluitend als bergplekken? Dan gebruik je beter:

  • een verwarmingsapparaat met vorstbeveiliging. Dit apparaat houdt je ruimte op een minimale temperatuur (ongeveer 7°C) waardoor je andere objecten en apparaten in die ruimte beschermt (bv. vriezers, koelkasten, wasmachines, droogkasten etc.). Het is geen verplichting, maar is wel een handige tip als je vorstschade wil voorkomen.

 

8. Garage, tuinhuis

Gebruik je deze ruimtes als werkplek? Bijvoorbeeld om aan je fiets of auto te sleutelen:

  • Hang dan een infraroodpaneel boven je werkplek. Dankzij een infraroodpaneel verwarm je de plek onder het infraroodpaneel. In garages en tuinhuizen is de isolatie meestal relatief beperkt, waardoor convectiewarmte zéér snel zal verdwijnen. Met een infraroodpaneel heb je weinig warmteverlies. En met weinig vermogen verwarm je jezelf heerlijk.

Gebruik je deze ruimtes uitsluitend als bergplekken? Dan gebruik je beter:

  • een verwarmingsapparaat met vorstbeveiliging. Dit apparaat houdt je ruimte op een minimale temperatuur (ongeveer 7°C) waardoor je andere objecten en apparaten in die ruimte beschermt (bv. vriezers, koelkasten, wasmachines, droogkasten etc.). Het is geen verplichting, maar is wel een handige tip als je vorstschade wil voorkomen.

 

Verwarming per ruimte_garage
Afbeelding: infraroodverwarming (heater) in garage

 

Bronnen: Livios, Slimmeheater, Vaillant

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2024, 19 november). Beste verwarming per ruimte in je woning: uitgelegd. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/beste-verwarming-per-ruimte-in-je-woning

 

Gerelateerde artikels: