Ik wil mijn appartement zelf verkopen. Hoe begin ik eraan?

Blauwe zetel

Ga je de uitdaging aan om je woning op eigen houtje te verkopen? Dan heb je heel wat om aan te denken. Met ons stappenplan zie je niets over het hoofd!

Hoeveel is je woning waard?

woning verkopen

Dé belangrijkste factor bij een verkoop: de prijs. Om die prijs vast te leggen, moet je eerst de waarde van je woning kennen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van een huis te berekenen. Je kan zelf de waarde schatten, online een waardebepaling doen of kiezen voor een professionele waardebepaling:

  • Zelf de waarde schatten – Om op een makkelijke en goedkope manier een idee te krijgen van de waarde, kan je vergelijken met prijzen van gelijkaardige woningen in jouw regio. Je moet daarbij rekening houden met de ligging, het soort woning, de totale oppervlakte, de ouderdom en de staat van de woning, de graad van afwerking en het aantal kamers. Op de site van de FOD Economie vind je info over de gemiddelde prijs voor verschillende types woningen.
  • Online waardebepalingEven googelen en je vindt een heleboel programma’s waarmee je online de waarde van je woning kunt schatten. Het principe is simpel: je vult een aantal gegevens in over je woning en een tool berekent een waarde. Hoe meer gegevens je moet achterlaten, hoe nauwkeuriger de schatting. Neem maar eens een kijkje bij immoreus, immoweb of zimmo.
  • Professionele waardebepalingNiet veel vertrouwen in bovenstaande opties? Doe dan een beroep op een vastgoedexpert zoals een makelaar of een landmeter. Zo’n expert maakt een uitgebreid rapport op en houdt rekening met alle nodige factoren. In tegenstelling tot een eigenhandige of online waardebepaling, is een professionele waardebepaling meestal niet gratis. Doorgaans betaal je een zo’n 250 à 300 euro voor een schattingsverslag, maar krijg je dat bedrag terug als je de makelaar of notaris de verkoop laat regelen. Een landmeter of onafhankelijke expert werkt meestal met een uurtarief, de prijs daarvan kan dan ook snel oplopen tot 500 euro.

Het verkoopdossier

Om potentiële kopers zekerheid te geven over de staat waarin jouw woning zich bevindt, moet je een aantal attesten kunnen voorleggen. Denk daarbij aan een keuringsattest van de elektrische installatie, een bodemattest, een certificaat voor de stookolietank, een EPC-certificaat, info over de overstromingsgevoeligheid, een postinterventiedossier en een stedenbouwkundig en kadastraal uittreksel. Klinken deze termen allemaal als Chinees voor jou? De website van Vlaanderen biedt hulp.

Een verkoopstrategie

De beste strategie om jouw woning te verkopen, hangt af van een aantal factoren. Stel jezelf de vraag welke doelgroep je het meest aanspreekt met jouw appartement. Afhankelijk daarvan kies je de meest geschikte manier om aan publiciteit te doen. Ga je een online zoekertje plaatsen of is een uithangbord voldoende? Daarnaast moet je bepalen welke pluspunten van je appartement je het best in de verf zet om potentiële kopers aan te spreken.

Het appartement verkoopklaar maken

Wil je je appartement snel verkopen? Zorg er dan voor dat je woning er verzorgd uitziet. Loshangend behangpapier of een kastdeurtje dat niet meer dicht blijft? Dat is een no go. Een likje verf kan wonderen doen en kleine mankementjes zijn met een beetje moeite zo hersteld.

Geef je woning nog een grondige kuisbeurt en je kan de eerste bezoekers ontvangen. Is er meer nodig om je woning opnieuw aantrekkelijk te maken? Dan kan je altijd een binnenhuisarchitect inschakelen.

Goede foto’s

woning verkopen

Met beelden trek je de aandacht. Nu je woning verkoopklaar is, is het dus tijd voor een paar goede foto’s waarmee je de pluspunten van je appartement extra in de verf zet. Let er wel op dat je foto’s waarheidsgetrouw zijn. Met een groothoeklens mag je slaapkamer dan wel gigantisch lijken, potentiële kopers kunnen alleen maar teleurgesteld worden. Geen geboren fotograaf? Enkele snelle tips:

  • Ruim op voor je begint te fotograferen. Een opgeruimde kamer geeft rust.
  • Zorg voor wat sfeer en gezelligheid door sfeerverlichting, planten en decoratie.
  • Maak je foto’s vanuit de hoek van een kamer om de ruimte optimaal in beeld te brengen.
  • Benadruk mooie details met een close-up.
  • Gebruik een kwaliteitsvolle camera.
  • Neem je foto’s overdag, het liefst op een zonnig moment. Het juiste licht is enorm belangrijk.

Een overtuigende omschrijving

Zorg voor een wervende omschrijving bij je appartement. Niets zo saai dan louter een opsomming van de eigenschappen. Een vlot – en foutloos – tekstje met een persoonlijke insteek overtuigt sneller en geeft mensen een gevoel van vertrouwen. De inhoud moet natuurlijk wel relevant blijven. Wees specifiek, blijf altijd eerlijk, vermeld recente renovaties, zet het potentieel van je woning in de verf en omschrijf de buurt. Beschikt je woning over mooie open ruimtes of unieke elementen? Sla dat dan zeker ook niet over in je omschrijving.

Bezoekers ontvangen & bemiddelen

Als je onze tips voor de foto’s en omschrijving van je appartement hebt gevolgd, dan krijg je waarschijnlijk snel reacties van geïnteresseerden. Tijd om wat kandidaat-kopers uit te nodigen om je woning te bezichtigen. Voor potentiële kopers op zoek naar een nieuwe thuis, is het belangrijk dat ze zich ook meteen thuis voelen als ze binnenkomen in jouw woning. Stel ze dus in de eerste plaats op hun gemak en laat ze alles op hun tempo bekijken.

Benadruk tijdens je rondleiding de unieke elementen van je woning en onderstreep die ook bij de prijsonderhandeling als je bezoekers een bod doen. Smaken verschillen, dus houd er rekening mee dat voordelen voor jou niet per se voordelen zijn voor je kandidaat-kopers. Blijf bij onderhandelingen altijd rustig, maar houdt ook voet bij stuk. Je verdient een faire prijs.

Verkoopovereenkomst

Heb je een bod aangenomen? Proficiat! Tijd om de verkoop officieel te maken met een verkoopovereenkomst of compromis. Hoewel we spreken over een voorlopige verkoopovereenkomst, geldt het document wel als definitieve verkoop én is het bindend voor beide partijen. Raadpleeg dus best een notaris, wil je zeker zijn dat de inhoud van de overeenkomst correct en volledig is. In het compromis neem je alle info op over beide partijen en het verkochte vastgoed en de prijs. Het document vormt de basis voor de latere notariële akte, waarmee de wettelijke verkoop bezegeld wordt.

Notariële akte

notariële akte

Binnen de vier maanden na de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst moet de notariële akte opgesteld en ondertekend worden. Zo’n notariële akte wordt opgesteld door een notaris. Die gaat eerst op zoek naar alle nodige info over de verkoper en het verkochte eigendom en giet zijn/haar onderzoeksresultaten samen met de voorlopige verkoopovereenkomst in een authentieke akte. Jij en de koper(s) worden dan uitgenodigd om de akte te laten verlijden, wat niets meer betekent dan dat de notaris het contract voorleest en beide partijen het ondertekenen.

Tijd voor cava! 🥂

Of champagne, natuurlijk. Liever iets non-alcoholish? Kan ook. Er zijn vast wel wat recepten voor lekkere mocktails te vinden. In elk geval: proficiat met je verkoop!

Verhuur je op dit moment de woning of het appartement dat je wil verkopen? Geen nood! Je hebt steeds de vrijheid om het te verkopen.