Ga je verhuizen? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je een heleboel praktische zaken moet regelen. Om het voor jou makkelijker te maken hebben wij een lijst gemaakt met de belangrijkste to do’s die je in orde moet brengen.
Verhuizen: praktische zaken
- Maak je huurcontract of koopovereenkomst in orde.
- Huur je momenteel? Licht je huurbaas dan tijdig in over je verhuisplannen. Afhankelijk van je huurcontract moet je wel of niet een opzegtermijn in acht nemen.
- Regel voor je nieuwe huurappartement of huurwoning een plaatsbeschrijving. Mocht er iets niet werken of is er ergens schade aan, dan kan je bewijzen dat dit zo was toen je in de woning trok.
- Vraag aan vrienden en familie of ze nog verhuisdozen hebben die je kan gebruiken. Heb je er niet genoeg? Bestel goed op tijd je nieuwe verhuisdozen zodat je hier zeker niet op hoeft te wachten!
- Als je met een verhuiswagen enige tijd voor de deur moet parkeren op een plaats die een publieke parking of geen parking is, vraag dan op tijd aan je gemeente of je borden mag plaatsen. Zo ondervind je geen hinder om te parkeren. Zeker bij het huren van een verhuislift is dit erg belangrijk.
- Zorg ervoor dat je meubels op tijd aankomen indien je een verhuiswagen of verhuislift ingehuurd hebt. Een verhuislift nog een keer laten komen, kan je heel wat geld kosten.
- Eens je de sleutel van je nieuwe adres hebt, laat je best al meteen een reservesleutel bijmaken.
- Verzekerd zijn tijdens het verhuizen? Bekijk vooraf welke verhuisverzekering het beste bij jou past.
- Nog nieuwe meubels of leuke interieurspulletjes besteld? Kijk dan zeker na dat je je nieuwe adres hebt opgegeven als afleveradres op iedere online webshop.
- Neem de meterstanden op zodat je duidelijk weet wat door de vorige eigenaars/gebruikers is verbruikt.
- Bij een huurappartement zijn er soms toestellen die niet van de huurders zijn. Vraag eerst welke toestellen bij de huurwoning horen. Zo koop je deze zeker niet dubbel.
- Meet in je nieuwe woning alle kamers op. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang je gordijnen moeten zijn, of ieder meubelstuk wel door de deur of door het raam past …
- Neem contact op met de huidige bewoners om eventueel rekeningen voor water, elektriciteit, … over te zetten op jouw naam.
De grote verhuisdag
- Een eerste schoonmaak in je appartement doe je best al vóór je je eerste spullen verhuist. Zo kan je alles meteen netjes uitladen in propere ruimtes.
- Bij het verhuizen van je koelkast en/of diepvries, is het aangeraden om 24 uur te wachten voor je deze weer aanzet. Er kunnen namelijk problemen optreden met de motor van de koelkast of diepvries wanneer je dit eerder doet.
- Maak een kaartje/sticker met je naam op voor op de deurbel. Wanneer er dan nog spullen worden geleverd na de eerste verhuisdag, wordt er aan het juiste adres gebeld.
Voor extra tips om je grote verhuisdag nog vlotter te laten verlopen, kan je terecht bij ‘Efficiënt verhuizen: tips & tricks’.
Verhuizen: plannen, plannen en nog eens plannen
- Kies goed van tevoren een datum voor de grote verhuisdag. Vraag aan vrienden en familie die komen helpen om deze dag vrij te houden.
- Moet er nog geschilderd of verbouwd worden? Plan dit goed in zodat je verf kan drogen en je al het stof van de werken kan opkuisen vóór je echte verhuisdag.
- Maak vooraf een lijstje met welke meubels in welke ruimte terechtkomen. Deel deze lijst met familie en vrienden die komen helpen.
Verhuizen naar je nieuwe adres
Vergeet je nieuwe adres niet aan te geven bij de dienst bevolking van je nieuwe gemeente. De wijkagent zal later een bezoekje brengen om te zien of je er daadwerkelijk woont. Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Dan moet je dit nog steeds aangeven bij je gemeente.
Eens je je adreswijziging hebt aangegeven aan de gemeente en deze het adres officieel heeft vastgelegd, krijgen volgende instanties via het Rijksregister jouw nieuwe adres:
- ziekenfonds of mutualiteit;
- fondsen voor bestaanszekerheid;
- arbeidsongevallenverzekeraars;
- kinderbijslagfonds;
- gewestelijke huisvestigingsmaatschappijen;
- sociale zekerheidsinstellingen;
- overheidsinstellingen zoals OCMW, Belastingsdienst …
Welke instanties breng je zelf op de hoogte?
- bank;
- werkgever;
- verzekeringsmaatschappij;
- school van je kinderen, oppas, …;
- verenigingen waar u lid van bent;
- webshops waar je je adres hebt geregistreerd voor verzendingen aan huis;
- huisarts;
- krant- of tijdschriftenabonnement.
Zo, met deze tips ben je helemaal voorbereid!