Brand voorkomen in een huurappartement is zeer belangrijk. Tegenwoordig is het voor zowel huurders als verhuurders verplicht om een brandverzekering af te sluiten en om een rookmelder in huis te hebben. Zeker die laatste is van levensbelang moest er brand uitbreken. Dat kan iedereen overkomen, maar toch zijn er enkele dingen waarop je kan letten zodat de kans op brand aanzienlijk afneemt.
Meest voorkomende oorzaken van woningbranden
Er zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van woningbranden. Sommigen zullen je niet verbazen, over anderen had je misschien nog niet eens nagedacht.
Zo is de keuken logischerwijs één van de plekken waar de meeste branden ontstaan (nooit je gasvuur laten aanstaan!), omdat dat een plek is waar vaak vuur aanwezig is. Verder zorgt kortsluiting bij het opladen van apparaten vaak voor brand. Je smartphone ‘s nachts laten insteken klinkt opeens een pak gevaarlijker… Kaarsen aansteken zorgt voor een gezellige sfeer, maar vergeet ze niet uit te blazen! Elk jaar gaan er woningen in vlammen op door zoiets banaal als een brandend theelichtje.
Wist je dat ook schoorstenen erg brandbaar worden als ze niet goed onderhouden worden? Laat dit dus jaarlijks nakijken door een professioneel bedrijf. En de rokers onder ons letten beter extra goed op bij het uitdoven van hun sigaret. Een sigaret kan nog enkele uren (!) nasmeulen en dan alsnog brand veroorzaken.
Op deze zaken letten zal helpen om brand te voorkomen en (brand) voorkomen is beter dan genezen! Naast opletten voor de klassieke oorzaken zijn er nog enkele dingen die je kan ondernemen om de kans om brand te minimaliseren.
Brand voorkomen: wat kan je zelf doen?
Een rookmelder is sinds januari 2020 verplicht. Als huurder is het je taak om die goed te onderhouden: vervang de batterijen als dat nodig is, al is het tegenwoordig verplicht om een rookmelder aan te schaffen met een batterij die 10 jaar meegaat. Rookmelders zijn zeker ‘s nachts van levensbelang: als je slaapt, word je (makkelijker) geïntoxiceerd door de rook dus wil je zeker door je brandalarm gewekt worden.
Als verhuurder moet je een brandblusapparaat voorzien in de gemeenschappelijke delen als je appartement uit minstens twee bouwlagen bestaat, groter is dan 100 m² en na 1994 gebouwd is. Het is sowieso slim om er eentje te voorzien, net als een branddeken in de keuken.
We geven ook nog graag enkele algemene tips mee om brand te voorkomen:
- Leer het nummer van de brandweer vanbuiten (dat is 112). Kijk na of je huisgenoten het ook kennen!
- Let op met het opladen van apparaten ‘s nacht. Vermijd dit zoveel mogelijk.
- Plaats geen brandbare voorwerpen bij bronnen van warmte. Een fleece deken voor de open haard laten liggen is geen slimme zet.
- Denk al eens na over eventuele vluchtwegen voor moest er brand uitbreken. Zorg dus dat je weet hoe je op verschillende manieren, niet enkel via de voordeur, naar buiten kunt gaan.
Moest het toch branden…
Het is geen leuke gedachte, maar brand kan iedereen overkomen. Zorg dus dat je weet wat je moet doen als het noodlot toeslaat. Blijf kalm, ga zo snel mogelijk naar buiten (via de vluchtwegen waarover je al hebt nagedacht) en probeer zoveel mogelijk ramen en deuren te sluiten.
Bel daarna zo snel als je kan de brandweer. Op je weg naar buiten moet je vermijden dat je rookt inademt: dit kan je namelijk bedwelmen!
Het is verplicht om een brandverzekering af te sluiten, dus afhankelijk van hoe de brand ontstaan is zal de brandverzekering van de huurder of verhuurder worden aangesproken. Zo ga je geen brand voorkomen, maar ben je wel beschermd tegen financiële schade.
Voor verdere vragen die je zou hebben over brand voorkomen kan je terecht bij je lokale brandweer. Meer info vind je op de website van de Civiele Veiligheid.