In onze steeds drukker wordende steden is het vinden van een oase van rust en groen een uitdaging geworden. Gelukkig duiken er nieuwe trends op die ons in staat stellen om de natuur dichterbij te brengen. Een daarvan is de tuinstraat. In dit artikel gaan we dieper in op wat het juist inhoudt en de voordelen die het biedt.
Wat is een tuinstraat?
Een tuinstraat is een concept waarbij bewoners hun voortuinen met elkaar verbinden door middel van groene paden. Deze paden kunnen bestaan uit bloembedden, grasvelden, struiken of bomen. Ze vormen samen een groene strook die de straat transformeert tot een stukje natuur in de stad. Niet iedereen kan of wil immers in een dorp wonen, waar vaak nog meer groen is dan in stedelijke omgevingen.
De vele voordelen van een tuinstraat
Een van de belangrijkste voordelen van een tuinstraat is het creëren van een gemeenschapsgevoel onder de bewoners. Door samen te werken aan het ontwerp en onderhoud ontstaat er een gevoel van betrokkenheid. Buren komen vaker buiten omdat een groene straat aangenaam vertoeven is en ze kunnen elkaar zo beter leren kennen terwijl ze samenwerken aan het verzorgen van de gemeenschappelijke ruimte. Dit bevordert sociale interactie, vriendschappen en een gevoel van veiligheid en vertrouwen in de buurt.
Daarnaast heeft een tuinstraat talloze milieuvoordelen. Het vergroenen van een straat verhoogt de biodiversiteit door het aantrekken van vogels, vlinders en andere dieren. Bovendien fungeert de groene strook als een natuurlijke buffer tegen luchtvervuiling en hittestress. De aanwezigheid van bomen en planten helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en verlaagt de omgevingstemperatuur op warme dagen. De aanwezigheid van bomen biedt bijvoorbeeld schaduw. Bovendien is het zo dat beton en steen warmte vasthouden én terug uitstralen. Zo is het tijdens hittegolven in de stad makkelijk een paar graden warmer dan op het platteland. Een tuinstraat betekent minder beton en dus meer kans dat de warmte ontsnapt.
Een ander voordeel van minder beton is dat water beter in de bodem kan trekken. Dit zorgt voor een gezondere bodem: op vlak van biodiversiteit en als buffer voor drogere periodes. Bij harde regen biedt een ontharde straat dan weer het voordeel dat het water niet enkel via riolen wegloopt (met kans op overstromingen), maar opgenomen kan worden in de grond. Regenwater kan bovendien opgevangen worden in regentonnen. Het opgevangen water kan gebruikt worden om de aanwezige planten water te geven – zo bespaar je ook nog eens op kraanwater!
Een tuinstraat biedt ook individuele voordelen voor de bewoners. Het hebben van een groene voortuin heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het omringd zijn door groen stress vermindert, de mentale veerkracht versterkt en de algemene levenskwaliteit verbetert. Bovendien kunnen bewoners profiteren van de mogelijkheid om hun eigen voedsel te verbouwen in de tuinstraat. Een tuinstraat betekent dat je ook zonder tuin of terras kan beginnen met het kweken van groenten, fruit en kruiden.
Tot slot draagt een tuinstraat bij aan de esthetische waarde van een buurt. De groene omgeving zorgt voor een aantrekkelijk straatbeeld. Wie kijkt nu liever op een betonnen voetpad dan op een groene strook met bankjes, bloemen en bomen? Een tuinstraat creëert zo een positieve eerste indruk voor bezoekers en draagt bij aan de algehele uitstraling van de buurt. Bovendien kunnen bewoners zelf ook genieten van een prachtig uitzicht vanuit hun ramen en de rustgevende sfeer ervaren.
Hoe begin ik aan een tuinstraat?
Het is duidelijk dat een tuinstraat een scala aan voordelen biedt voor zowel de bewoners als de omgeving. Het verbindt mensen, bevordert gemeenschapszin en draagt bij aan een gezonde en duurzame stedelijke leefomgeving.
Zin om je eigen straat in de stad om te toveren tot een groene oase? Klop dan zeker eens aan bij het stadsbestuur voor informatie en (financiële) steun. In sommige steden kan je al tuinstraten vinden, maar ze zijn nog lang niet de norm in België. Voor meer informatie kan je terecht op volgende websites:
- https://tuinstraten.be/ Je vindt hier getuigenissen van tuinstraat-bewoners en meer praktische informatie.
- https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/tuinstraten/over In Antwerpen worden sinds 2017 tuinstraten aangelegd. Er zitten nog verschillende nieuwe projecten in de pijplijn.
- https://blauwgroenvlaanderen.be/professionals/projecten/ Een overzicht van gerealiseerde tuinstraten over heel Vlaanderen vind je hier terug.
Een tuinstraat is er niet op 1,2,3. In de tussentijd nood aan een gezellige buitenruimte? Lees hier onze tips over hoe je een klein terras optimaal kan inrichten.