10 voor- en nadelen zonnepanelen

zonnepanelen

Ontdek de wereld van zonne-energie met zijn voordelen en uitdagingen. Bespaar op je energierekening, geniet van onafhankelijkheid en verhoog de waarde van je huis met zonnepanelen. Maar let op, hoge kosten, esthetische impact en veranderende wetgeving vereisen een zorgvuldige afweging. Kom er alles over te weten in dit artikel.

Voordelen zonnepanelen

Geld besparen

Enerzijds zal je energie besparen op je energierekening omdat je geen geld moet betalen aan je energieleverancier. Anderzijds brengen zonnepanelen ook geld op op lange termijn. Je hebt de investering na ongeveer zes tot acht jaar terugverdiend. Een positief punt aan zonnepanelen is ook dat de zon niet voortdurend hoeft te schijnen en dat daglicht vaak voldoende is. 

Onafhankelijke energie

Zoals eerder vermeld, ben je niet meer afhankelijk van je energieleveranciers en dus ook niet van hun schommelende prijzen. Je wekt je eigen energie op dus je moet niet rekenen op die externe leverancier.

Milieuvriendelijk 

Zonnepanelen hebben geen CO2-uitstoot en produceren dus ook geen broeikasgassen. Je kan daarnaast je zonnepanelen ook gemakkelijk recycleren als ze aan vervanging toe zijn. 90% kan hergebruikt worden dus je moet er dan geen nieuwe aankopen. 

Premies & subsidies

De overheid wil groene energie stimuleren dus daarom geven ze op regionaal niveau vaak premies aan particulieren om hen te motiveren. Ze willen mensen overtuigen een aankoop te doen die kan bijdragen aan een groenere wereld. 

Waardestijging woning

Als je later je huis zou willen verkopen, is het zeker een voordeel om er zonnepanelen aan toe te voegen omdat de waarde van je woning dan stijgt. Hierdoor kan je de vraagprijs dus hoger zetten. Waarom stijgt de waarde? Je hebt minder maandlasten en het EPC-label is gunstiger.

Weinig slijtage

Je moet je zonnepanelen regelmatig een schoonmaakbeurt geven, maar van slijtage is er niet echt sprake. Er zitten geen bewegende delen aan de panelen waardoor hierop de kans ook minder wordt. 

Snelle installatie 

Als je kiest voor een goed bedrijf, kunnen de zonnepanelen meestal binnen enkele dagen op je dak liggen. 

Meeneembaar

Verhuis je? Je kan je zonnepanelen ook gewoon meenemen naar je nieuwe woning. Let er wel op dat je ze opnieuw laat installeren door een erkend bedrijf. 

Lange levensduur

Zonnepanelen gaan zo’n 20 tot 25 jaar mee. Dit is lang als je weet dat ze binnen de 10 jaar zijn terugverdiend. Het is dus een zeer goede investering op lange termijn. 

Bewust gebruik

Eigenaars van zonnepanelen gaan meestal bewuster om met hun stroomverbruik. Dit betekent lagere kosten en minder belasting voor het milieu. Als je daarnaast meer energie opwekt dan verbruikt, krijg je hiervoor een vergoeding van de energiemaatschappij van het stroomnet. 

zonnepanelen

Nadelen zonnepanelen

Hoge aankoopprijs

Zonnepanelen kosten ongeveer 250 euro per vierkante meter. Als je bijvoorbeeld tien zonnepanelen op je dak wil leggen, ben je zo’n 5.000 euro kwijt. 

Visueel minder aantrekkelijk

Een dak verliest vaak zijn charme door de plaatsing van zonnepanelen. Het zijn niet de mooiste dingen die er bestaan. Zorg er alvast voor dat ze netjes naast elkaar worden geplaatst zodat alles er zeker ordelijk uitziet. 

Milieuvervuilende materialen

De materialen die nodig zijn voor het productieproces van zonnepanelen zijn niet erg milieuvriendelijk. Datzelfde productieproces en de recycling van zonnepanelen zijn ook niet meteen duurzaam. 

Afname rendement

Als je minder kwalitatieve zonnepanelen hebt, kunnen deze na verloop van tijd in waarde gaan dalen. Meestal ligt het verlies ongeveer op 1% per jaar met kwalitatieve panelen. 

Wisselende wetgeving

Zonnepanelen blijven vrij nieuw dus het is ook wat minder bekend terrein voor de overheid. Hierdoor durft de wetgeving omtrent zonnepanelen wel eens te wisselen. Dit kan dus voor onzekerheid zorgen.

Te weinig stroom

Als zonnepanelen niet genoeg stroom produceren, kunnen er extra kosten aan te pas komen. Je zal dan gebruik moeten maken van het algemene stroomnet wat nieuwe kosten betekent.

Meterkast aanpassen

Na de plaatsing van zonnepanelen moet de meterkast aangepast worden. Dit kan de installateur vaak ook voor je doen. Als je nog een oude meter in je woning hebt staan, is het misschien een goed idee om meteen een nieuwe te installeren waarbij je geen standen meer moet doorgeven. 

Onzekere saldering

Zoals eerder gezegd, krijg je een vergoeding wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt. Alleen is deze vergoeding vrij onzeker. Vaak betaalt de leverancier je niets dus je kijkt dit best af en toe eens na. 

Duur in onderhoud

Gelukkig moet een onderhoud aan zonnepanelen niet vaak gebeuren. Ze raden dit een keer per vier jaar aan. Zo’n onderhoud kan wel wat kosten aangezien ze de panelen aan een grondig nazicht onderwerpen. 

Lange terugverdientijd

De kost van je zonnepanelen hangt af van het merk, het aantal panelen en de installatiekosten. De terugverdientijd is ongeveer zes tot acht jaar. Dit is langer dan veel andere investeringen, maar brengt na 25 jaar wel meer rendement op. 

VoordelenNadelen
Geld besparenHoge aankoopprijs
Onafhankelijke energieVisueel minder aantrekkelijk
MilieuvriendelijkMilieuvervuilende materialen
Premies & subsidiesAfname rendement
Waardestijging woningWisselende wetgeving
Weinig slijtageTe weinig stroom
Snelle installatieMeterkast aanpassen
Meeneembaar Onzekere saldering
Lange levensduurDuur in onderhoud
Bewust gebruikLange terugverdientijd

Zonnepanelen: ja of nee?

Na de verschillende voor- en nadelen te bekijken, rijst de vraag: is het de moeite waard om zonnepanelen te installeren? 

Het is belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken tussen de voor- en nadelen, rekening houdend met individuele omstandigheden, budget, en langetermijndoelstellingen. Voor sommigen kunnen zonnepanelen een waardevolle investering zijn, terwijl anderen mogelijk andere opties verkiezen. Overweeg om professioneel advies in te winnen en grondig onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt over het al dan niet installeren van zonnepanelen. Wij zijn alvast fan!

Op weg naar een energiezuinige woning? Neem dan een groene lening!

zonnepanelen

Bronnen: zonnepanelen-gids.be, zonnepanelen-info.be & vastelastenbond.nl